lördag 9 februari 2008

Ägg info

http://www.allergimat.com/page.asp?id=44

Ägg (Senast ändrad 2004-07-07)

Äggallergi är vanligare hos barn än hos vuxna. Det kan vara en besvärlig form av allergi eftersom ägg finns i så många livsmedel.

Vid allergi mot ägg kan man reagera på höns och kyckling (ägg i fodret).
Man kan också reagera på det äggprotein som finns i luften vid matlagning med ägg.
Det kan gälla kokning, stekning, vispning av sockerkaka, pannkaka, pensling av bullar, tillagning av omelett.

Små mängder ägg kan förekomma i livsmedel enbart på grund av att ägg hanteras i samma lokal vid tillagningen.

Vid vissa vaccinationer har vaccinet odlats i ägg.

Se upp med produkter som innehåller/kan innehålla ägg
Gratänger och pajer
fromage och sufflé
Färsrätter, fisk- och kötträtter som är panerade eller tillagade med ägg t ex paj, gratäng, sufflé, Leverpastej med ägg, Maräng på äggvita, Se även speciallistor från producenter
Rätter med ägg t ex pannkaka, pudding, Glass kan innehålla ägg
Våffelmix, pannkaksmix, Pasta med ägg, Bröd med ägg,/ penslat med ägg, Bullar, kakor , konditoribitar, mjuka kakor, Kakmixer. Pulversoppor och -såser
Potatismos med ägg, duchessepotatis, rårakor, raggmunk, potatisbullar
Majonnäs, remouladsås, hamburgerdressing etc, Holllandaise- och bearnaisesås, Skumgodis, konfektyr

lysozym E1105, enzym som kan finnas i utländsk ost, kommer från ägg

Ovo betyder ägg.

Albumin, ovalbumin
står det bara albumin kan det även vara t ex mjölkalbumin. Albumin är namnet på ett protein som finns både i ägg och mjölk t ex. Står det bara albumin kan producenten svara på frågan.

Lecitin
kan också utvinnas ur ägg men det förkommer nästan inte numera.

Bröd kan vara penslade med ägg (även det sällsynt idag) och man har glömt bort eller inte tänkt på att det ska deklareras bland ingredienserna.
Kontaminering kan ske i tillverkning, man har t ex tillverkat en produkt i en maskin och det finns sedan spår av ägg kvar i maskinen när man tillverkar nästa produkt som är utan ägg. De flesta producenter är idag medvetna om problemet och planerar tillverkningen i "rätt" ordning.

Det enda sättet att ta reda på dessa saker är att kontakta producenten. De brukar vara mycket tillmötesgående.

Istället för ägg (se recept på Allergimat)
t ex bakpulver, sojamjöl, Loprofin äggersättning, Rapsy Frutty beroende på vad det är man ska laga.

Inga kommentarer: