söndag 16 mars 2008

Kalcium

Rekommenderat intag av kalcium/dygn
6-12 mån 540 mg
1-5 år 600 mg
6-9 år 700 mg
10-17 år 900 mg
Vuxen 800 mg
Gravid/ammande 900 mg

*********
Innehåll Kalcium i annat:

Mjölk 120 mg/dl
Bröstmjölk 20 mg/dl
Ost 74mg/skiva

Grönsaker
Broccoli 62 mg/100 g
Grönkål, fryst 157 mg/100 g
Spenat, fryst 170 mg/100 g
Vita bönor i tomatsås 80 mg/250 g
Frysta grönsaker : ärter, majs, paprika 54 mg/75 g
Frysta grönsaker : ärter och morötter 49 mg/75 g

Nötter
Jordnötter 52 mg/dl
Hasselnötter 19 mg/10 st
Linfrö 20 mg/msk
Sesamfrön oskalade 98 mg/msk
Sötmandel 26 mg/10 st

Frukt
Grönsaksblandningar 40 mg/100 g
Aprikoser, torkade 120 mg/45 g
Russin 49 mg/100 g
Apelsin 46 mg/100 g

Ägg/Fisk
Sardiner i olja 191 mg/100 g
Räkor 103 mg/100 g
Ägg 27 mg/st
Äggula 140mg/100g
Strömming 30 mg/st
Musslor, konserv 88 mg/100 g
Torsk 20 mg/125 g
Regnbågslax 69 mg/100 g
Rödspätta 41 mg/100 g

Juice eller ”mjölk”
God morgon juice kalcium 120 mg/dl
Alpro sojadryck med kalcim 120 mg/dl
Gogreen +kalcium 120 mg/dl
Rice dream 120 mg/dl
Oatly H+ 120 mg/dl
Solhavre (Ica) 120 mg/dl

Ersättning
Soja Semp (blandad) 50 mg/dl
Nutramigen 64 mg/dl
Profylac 50 mg/dl
Neocate 49 mg/dl

Övrigt
Oatly pannkakssmet 0 mg/dl
Yosa 10-135 mg/dl (Röda bär 120 mg/dl & Solfrukter xx mg/dl är mest)
Addera nyponsoppa 160 mg/dl
Tofulineglass 10 mg/100 g
Oatly glass 0 mg/100 g

Gröt
Sinlac 180 mg/portion
EkoGo 102 mg/portion



Pasta, potatis och ris < 10 mg/100 g



Inga kommentarer: