Gråbo, Artemisia vulgaris, är en ört, tillhörande familjen korgblommiga växter, Asteraceae, som ger allergiska besvär på hösten. Födoämnen eller kryddor som är kända för att ha samband med gråboallergi hör framförallt till flockblommiga växter, Apiaceae (selleri, persilja, koriander, morot, och brödkryddor som anis, fänkål och kummin) och Asteraceae (kamomill, solrosfrö) men även en del andra, som lök, vitlök och paprika, liksom senap mango pistaschmandel och honung. Bland gråboallergiker i Norden är födoämnesöverkänslighet för morot, solrosfrö, honung, selleri och persilja vanligast.
Från:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Korsallergi#Mal.C3.B6rtsambrosia_-_Ragweed
Hälsokostpreparat som innehåller kamomill eller andra korgblommiga växter utlöser ofta reaktioner hos gråboallergiker. Reaktioner lär också kunna utlösas av honung, liksom av grönsaker ur familjen flockblommiga växter (Apiaceae) såsom morötter, fänkål, palsternacka och selleri. Även kryddor ur samma familj kan framkalla allergireaktioner, t.ex. dill, persilja, dragon, malört, anis och fänkål.
Från:
http://allergi.nu/allergi/grabo/
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar