söndag 20 januari 2008

GRÅBO korsallergi

GRÄS, GRÅBO OCH NATURGUMMI
Det är inte bara björkpollen man kan vara allergisk mot. Det är också vanligt med allergi mot gräs under sommaren och mot gråbo under sensommaren. Om man är allergisk mot gräs är det mindre vanligt med korsallergi, men det förekommer. Tomater, ärtor, lök, melon och kiwi samt jordnötter, soja och de olika sädesslagen tillhör de livsmedel man ibland kan reagera på.

Gråboallergikern har det lite värre. Det är inte ovanligt att de blir allergiska mot selleri, både rotselleri och stjälkselleri, som de varken tål i kokt eller färsk form. Allergi mot selleri kan, i motsats till andra grönsaker och frukter, ge upphov till anafylaktisk chock hos en del mycket känsliga personer, dvs mycket allvarliga symptom. De första symptomen på anafylaktisk chock är värmekänsla och pirrande känsla i huden följt av nässelutslag, andningsproblem och yrsel.

Selleri används som smaksättare i kryddblandningar och buljonger som den allergiske därför bör undvika. Allergi mot gråbo kan också leda till att man börjar reagera på morot, persilja, vitlök och paprika samt kryddorna koriander, curry, anis, fänkål och kummin, men med de lindrigare varianterna av symptom. Man kan också reagera på örtte som innehåller kamomill eller pepparmynta. Den malörtskryddade "besken" kan också ge oönskad effekt!

Det har blivit allt vanligare med allergi mot latex (naturgummi) speciellt bland sjukvårdspersonal. Den formen av allergi kan leda till korsreaktioner mot flera frukter som t ex banan, avokado, kiwi, kastanj, nektarin, körsbär, plommon, ananas och jordgubbe samt tomat och jordnötter.

ORGANISKA SYROR
Små barn reagerar ofta på röda, orange och gula frukter eller grönsaker. Det här räknas inte som en vanlig allergisk reaktion utan brukar drabba de barn som redan har eksem och därför är extra känsliga. Oftast reagerar de med ökad klåda i sina eksem. Man tror att orsaken är en eller flera av de organiska syror, t ex bensoesyra, salicylsyra, kinasyra och klorogensyra, som finns i frukt och grönsaker. Vanliga exempel är tomat, jordgubbar, röd paprika, nypon, morot men också citrusfrukter. I likhet med allergener finns högst mängd i skalet. När eksemen börjar läka ut brukar också reaktionen på den här maten försvinna.

LETA ALTERNATIV
När jag berättar om nyttan av att äta frukt och grönsaker samt att 500g om dagen, eller mer, är lagom är det inte ovanligt att någon åhörare med allergi ser helt förtvivlad ut. Hur skall han/hon kunna följa ett sådant råd när de inte tål äpplen, apelsiner, morötter, ärtor, persikor etc. Listan kan för en del vara mycket lång. Men oftast finns rätt mycket kvar att välja på. Majs, broccoli, sallat och andra gröna blad, vinbär, blåbär och hallon är några exempel på grönsaker och bär som sällan ger upphov till överkänslighetsreaktioner. Kokt potatis brukar också gå bra liksom andra kokta grönsaker, rotfrukter (undantaget selleri) och frukter. Diskutera därför dina symptom med en allergiläkare så du vet när och om de kan bli allvarliga. Prova dig sedan försiktigt fram till ett så stort sortiment som möjligt. Ta hjälp av en dietist om du har möjlighet till det. För de allra flesta med överkänslighet mot frukt och grönsaker går det att hitta en hel del att njuta säkert av.




Från:
http://www.fruktogront.se/modules/artiklar/artikel.php?pageId=101

Inga kommentarer: